blackra1n ger (endast) jailbreak för alla modeller

Av Adrian Bengtson, söndag 11 oktober 2009

iPhone-hackaren Geohot har precis släppt sitt nya verktyg blackra1n som utlovar jailbreak för alla iPhone- och iPod touch-modeller under senaste versionen av iPhone OS, det vill säga 3.1.2.

blackra1n har en egen hemsida och på sin blogg beskriver Geohot det såhär:

So, what is blackra1n? blackra1n is a 30 second ALL device 3.1.2 jailbreak. Even the ipt3, but the ipt3 is tethered. In order to boot it, just rerun blackra1n. […]

Warning 3g and 3gs unlockers, do not upgrade to 3.1.2 using iTunes if you want to keep your unlock. Baseband cannot be downgraded. Check out the dev team’s offerings. Also blackra1n doesn’t hacktivate.

blackra1n är alltså endast till för att ge jailbreak i sin nuvarande form. Ingen aktivering, ingen upplåsning.

De som har iPhone 2G och använder den i Sverige behöver först aktivera telefonen (det som kallas ”hacktivate” eller ”hacktivering” på svenska), något blackra1n klarar av. För iPhone 2G är fortfarande PwnageTool bästa verktyget.

De som har en iPhone 3G eller 3GS som är aktiverad på riktigt sätt, som struntar i framtida upplåsningar och bara vill ha jailbreak kan blackra1n vara ett bra verktyg.

blackra1n finns endast för Windows. Vi har inte testat blackra1n och som vanligt är det smartast att vänta lite och se vad andra rapporterat. Guider lär snart dyka upp hos t.ex. iClarified.

Uppdatering: Nu finns guide hos iClarified: How to Jailbreak Your iPhone, iPod Using BlackRa1n [Windows]

47 kommentarer till “blackra1n ger (endast) jailbreak för alla modeller”

 1. Joel Olofsson skrev:

  Har de guide på iClarified till Mac?

 2. Strindberg skrev:

  Surt. Vi 2G-ägare med Windows verkar helt akterseglade… 🙁

 3. Timeless skrev:

  Detta är bra för Dev team är så sjukt sega med deras windows versioner av pwangetool.

 4. Testing skrev:

  Har testat blackra1 på min iphone 3gs 3.1 som är aktiverad och upplåst på vanligt sätt och blackra1 fungerar inte på min iallafall.

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Joel: iClarified har inga guider för blackra1n på Mac eftersom blackra1n bara finns för Windows.

  Strindberg: Eftersom PwnageTool skapar en IPSW-fil så räcker det för Windows-användare att få tag i en sådan fil, då behöver man inte PwnageTool själv. Så om du känner någon med Mac kan de skapa en sådan fil åt dig och sen har du allt du behöver för din iPhone 2G. Det går också att ”hitta” sådana färdiggjorda IPSW-filer på nätet, men jag skulle nog avråda från det eftersom man inte riktigt kan lita på vad de innehåller.

  Timeless: PwnageTool är bara en Mac-produkt så vitt jag vet. Så Dev Team är inte sega med en Windows-version, det kommer helt enkelt ingen Windows-version (från dom – andra kan ju däremot göra en).

  Testing: Det verkar som en del har problem, men för många verkar det fungera. Jag vet inte om det skulle fungera bättre om du hade 3.1.2?

 6. Krisse skrev:

  APPULOHA1L skriver att de lyckats med både Jailbreak och Unlock och lagt ut sina program men många skriver att det är en fejk, någon som provat är det en fejk eller funkar det?
  http://appulo.tumblr.com/

 7. Adrian Bengtson skrev:

  Krisse: appuloha1l och ferociousbird är bara fejk, en enda stor rick-roll om jag förstått det rätt.

 8. Erik skrev:

  Funkar utmärkt på 3.1.2, 3gs som är officiellt upplåst. Dock får jag inte sbsettings att funka, hela tfnen låser sig efter installationen, bara restore funkar

 9. Testing skrev:

  Var kan jag hitta en uppdatering till 3.1.2 för iphone 3gs eftersom man inte ska uppdatera via itunes?

 10. Collegebrat skrev:

  Har en officiellt upplåst (från 3) 3gs 3.1 och kör nu Tele2. Funkar denna jailbreak med tele2 som carrier?

 11. Adrian Bengtson skrev:

  Testing: Ah, näe det finns nog inte ute ännu eftersom PwnageTool för 3.1.2 inte är släppt ännu.

  Collegebrat: Det *borde* fungera men jag kan inte garantera något. Jag vet inte hur det är med offciella upplåsningar, om de på något sätt påverkar det hela, men det borde det väl inte?

 12. Erik skrev:

  Adrian: var mitt inlägg oklart eller? Det funkar… Och jag har tele2 btw…

 13. Collegebrat skrev:

  Instämmer. Funkar klockrent. (3gs operatörsupplåst (3) med tele2). Cydia funkade dock inte. Körde ”Rock” installer istället.

 14. Adrian Bengtson skrev:

  Erik: Jag missförstod ditt förra inlägg, läste lite slarvigt och trodde att du bara menade att du använde den med officiell operatör.

 15. Undrande.. skrev:

  Tjenare!
  Börjar bli lite snurigt det här nu, kanske någon kan förklara för mig?

  * Det verkar som en del personer har fått sina iPhones ”låsta” efter att dom uppdaterat från en 3.0.1, kan man inte använda telefonen efter det eller är det bara operatörsfixet som försvinner?

  * Vad är det för snack om ”baseband” som ändras?

  Har en iPhone från 3 aktiverad och klar. Vill använda 3 i fortsättningen som detta om att inte kunna använda någon annan operatör gör mig inget.

  Tack på förhand =)

 16. Zorro skrev:

  Fråga!
  Uppdateras basebandet på version 3.1.2 om man sitter på 3.1 idag?

 17. Adrian Bengtson skrev:

  Undrande: I korta drag kan man säga att baseband är mjukvaran för själva mobil- och datatrafiken. Som ett litet modem och nätverkskort inuti din iPhone. Denna mjukvara är vad som hackas när man låser upp en iPhone (dvs tar bort operatörslåset) och när den uppdateras försvinner upplåsning och det går inte alltid att nedgradera den igen (det gick förut, men numera är det svårare).

  Den andra typ av ”låsning” som folk pratar om är när telefonen kräver aktivering. Har man en iPhone 3G eller 3GS som man köpt på normalt sätt via en operatör i Sverige så har man vanligtvis en riktig aktivering också. Det är främst gamla iPhone 2G som kräver aktivering (eller ”hacktivering”) eftersom de aldrig funnits officiellt i Sverige.

  När det gäller baseband har Dev Team en bra förklaring:

  What’s a Baseband?

  The ‘baseband’ is the generic nickname given to the internal components of the iPhone that handle the phone calls and Internet access. This ‘baseband’ is a tiny and unique independent computer system that runs inside your iPhone, it is separate to the main system that handles the applications (such as email and google maps) and it talks to the main part of the phone over an internal communications network.

  Think of it like a cable modem or other peripheral that is attached to your home PC that needs occasional updates. When a software update is released and presented to you within iTunes the baseband is sometimes updated (to fix bugs or add new features).

  The 3.1 update for the iPhone 3G and 3GS contains such an update, so running the vanilla updater straight away with iTunes will reprogram and update the baseband.

 18. Adrian Bengtson skrev:

  Zorro: Om du kollar på Wikipedias utmärkta iPhone OS version history som vi tipsat om förut så ser du att det verkar som att 3.1.2 inte innehåller en baseband-uppdatering.

 19. Undrande.. skrev:

  Tack Adrian!
  Då är det bara att göra en backup, uppdatera till 3.1.2 i iTunes för att sedan jailbreaka med blackra1n och sedan tuta och köra?

 20. Testing skrev:

  Jag har en iphone 3gs 16gb från TRE. Den är upplåst och aktiverad av dem. 3.1 var förinstallerat. Jag har provat att köra blackra1n på den med version 3.1 – fungerar inte. Jag har uppdaterat till 3.1.2 och kört blackra1n och det fungerar fortfarande inte. Är det någon som har passande lösning till mig för jailbreak? (PC)

 21. Erik skrev:

  Adrian: du är förlåten 🙂

  collagebrat: skumt, cydia funkade klockrent på min, provade aldrig rock dock.

 22. Joel skrev:

  Jag har en iPhone 3GS 16 GB från TRE. Den är upplåst och aktiverad av dem samt 3.1 var installerat. Finns det i nuläget något sätt för mig att jailbreaka telefonen då Adrian Bengtsson?

 23. Adrian Bengtson skrev:

  Undrande: Ja, så har jag förstått det, om du litar på blackra1n (jag kan ju inte *garantera* att det inte ställer till det) och inte bryr dig om upplåsning i framtiden.

  Erik: 🙂

  Joel: Enligt vad Erik och Collegebrat skriver här så verkar det gå bra att använda blackra1n i ditt fall. Kanske att du måste uppdatera till 3.1.2 först?

 24. Collegebrat skrev:

  Som sagt. Om ni har en operatörsupplåst mobil funkar denna jailbreak finfint. Uppdatera till 3.1.2 först.
  Jag drog sedan igång blackra1n utan att ha iphonen inkopplad. Vid uppmaning kopplade jag sedan in den, och itunes startade automatiskt (En del verkar haft problem om mobilen varit inkopplad och itunes påslaget från start innan man kör igång blackra1n)

 25. Grabben skrev:

  Fick min iPhone 3Gs i dag efter lång väntan.
  Körde igenom detta programmet, och det fungerade klockrent!
  Cydia fungera även och jag har 3.1.2 på nallen. 😀

  Men hur gör man när man vill föra över filer till iPhonen nu? Från datorn alltså..
  Kan man använda sig av ”iPhone Tunnel”

 26. Testing skrev:

  Va fan allas iphone 3gs med 3.1.2 går att jailbreaka men inte min. Är det någon som har lösning? Min situation är följande
  – Dator: PC med Windows 7 beta
  – Mobil: iphone 3gs 16GB från TRE med os ver 3.1 förinstallerat, upplåsning och aktivering med TRE kontantkort
  – Jailbreak utfördes med Blackra1n – mobilen är fortfarande inte jailbreakad
  – Jag uppdaterade till os 3.1.2 med Itunes
  – Jailbreka med Blackra1n utfördes igen – mobilen är fortfarande inte jailbreakad
  Finns det någon som kan hitta en lösning på detta lång tråkiga problem?

 27. Undrande.. skrev:

  Funkade fint med jailbreakning, tackar!

  Testing, testa köra på en xp/vista maskin, vet att en del haft problem med 7.

 28. Testing skrev:

  Undrande: Tack så mycket för ditt tips, tyvärr fungerade det inte bättre för mig. Vet inte vad det kan bero på.

 29. Tim skrev:

  Jag har en iPhone 3GS 16 gb från TRE och har precis testat Blackra1n.

  Det funkade perfekt för mig, nu JB och har Cydia och Installous installerat och allt fungerar !

  Hur enkelt som helst !!!

 30. Josef skrev:

  Jag har en iPhone 2G med Comviq (Vilket behöver Unlock) och Windows XP, asså jag har väntat fett länge på att det ska komma ett nytt program som ska låsa upp och jailbreaka. Sen kom den hära men jag fattade inte riktigt denna post när det gällde iPhone 2G. Funkar det alltså att jailbreaka, låsa upp och aktivera med blackra1n?
  Om inte, finns det något program för windows som är pågång eller nått?
  /Josef

 31. Josef skrev:

  Och jag glömde lägga till:
  Kan man UPPDATERA så att man behåller upplåsning och aktivering som du sa i en annan post förra månaden,
  Och därefter använda blackra1n?

 32. Oskar skrev:

  Har precis kört blackra1n, Rock och har nu börjat köra ner lite program från Installous! Allt ser ut att funka perfekt än så länge.
  Jailbreaken gick hur lätt som helst, när den väl hoppade igång. Den ville inte starta om jag återställde till min kopia i iTunes. Men efter jag kom på det gick det hur lätt som helst!

 33. iFun.se » blackra1n för Mac skrev:

  […] Geohot har lagt ut en Mac-version av blackra1n på blackra1n.com. Se mer om blackra1n i vår tidigare artikel. […]

 34. Adrian Bengtson skrev:

  Josef: blackra1n är endast jailbreak, det står i rubriken och det står i artikeln, jag vet inte hur jag skulle kunna skriva det tydligare.

  PwnageTool för Windows är något Dev Team jobbar på (se min länk i den nya artikeln om blackra1n för Mac). Vill du inte vänta på det kan du försöka få någon du känner som har Mac att skapa en firmware-fil åt dig med PwnageTool eftersom det räcker med att skapa den på en Mac, sen går den att använda med din iPhone 2G i Windows.

 35. Nisse Pisse Päronpung skrev:

  På min (3g olåst från italien) så gick det som en dans, fast internetdelning försvann, nån som vet hur man får tillbaka det?

 36. Nisse Pisse Päronpung skrev:

  En annan effekt var att winterboard går att köra men inställningarna har ingen verkan, alltså byter man till ”user wallpaper” så får det ingen effekt, inget händer, varför?

 37. Testing skrev:

  stod i Macworld att Apple har lagt in skydd i nyaste 3gs så att man inte kan jailbreaka med Blackra1n. Detta är kanske anledningen till att min 3gs inte går att öppna med med Blackra1n.

 38. Julia skrev:

  Jag har 3.1.2 och får inte fram bilden som ska dyka upp utan får istället en bild som tyder på att jag ska koppla in iphone till itunes. blackra1n står kvar på ”running” i 10 min hittills….
  Vad gör jag för fel?

 39. Alf skrev:

  Hej Adrian Bengtsson
  Jag har en 3GS ny i kartong som köpt i USA , jag vill veta vart jag ska börja för att använda den utan nåt konstiga problem
  mvh

 40. Billy skrev:

  Hej alla! För mig funkade blackra1n helt kalas! har 3gs 3.1.2 och allt gick på mindre en 30 sek,lätt.

  kanske nåt att tänka på är att stänga ner itunes innan man kör igång blackra1n.

  mvh

 41. Anders Wikström skrev:

  Har precis jailbreakat min telefon blackra1, Rock, winterboard. Nu kommer jag inte ut på nätet längre. Ringa går men inget surf. Har återställt allt men fortfarande inget. Någon som kan hjälpa till?

 42. Marcus skrev:

  Den här saken hade allvarligt cp damp den funkar ju fan inte den kan fan gå och hänga sig!

 43. Peter skrev:

  Jag har samma problem som Julia.. Itunes startar juh automatiskt när man kopplar in iphonen. så efter man har jailbreakat och den startar om så startar itunes automatiskt och det står waiting for reboot i blackra1n. Hur göra ? Jag kör mac osx.

 44. allen skrev:

  hej en viktig fråga!!!
  eftter att jag kört med blackra1n och klart igenom allt och min iphon fungerrar med alla operatörer nu, cidya funkar skit bra och allt annat.
  Men varje gång jag startat om så kommer upp på displayen itunes icon och data kabel så det betider att den är i recovery mode eller? VARFÖR ?????
  jag måste köra blackra1n varje gång jag vill komma in i iphon….

  Min iphone 3gs 16 gb 3.1.2 köpt 091204

  svara snarast innan jag sabbar nått :))

 45. rickard skrev:

  jag har en iphone 3G som inte är aktiverad. så om jag uppdaterar den till den senaste firmware och sen breakar min iphone med blackra1n så kommer den inte bli aktiverad så jag kan använda den? om den inte blir det, vad händer med den då?

 46. Tompelompe skrev:

  Hej
  Jag har en iPhone 3G som är låst till Telia som jag vill köra tele2 på. Hur löser man det?

 47. iFun.se » limera1n – Jailbreak för iOS 4.1 skrev:

  […] liknar till stor del geohot’s tidigare jailbreak blackra1n, men kräver ett par extra steg. Detta på grund av den typ av exploint som […]