Är det värt att byta upp sig till iPhone 3G?
Av Adrian Bengtson, måndag 16 juni 2008John Gruber på Daring Fireball skriver om de relativt få fördelarna med iPhone 3G för en ägare till dagens iPhone. Han poängterar att de enda egentliga nyheterna är 3G och GPS samt ett lite annorlunda skal. I övrigt är det i princip identiska telefoner i funktion och prestanda.
Snabbare datatrafik är förstås önskvärt, men man bör tänka på att taltiden reduceras ordentligt om man slår på 3G, från 10 timmar ner till 5 timmar. Det går tyvärr inte att ha samtal över 2G och data över 3G (troligen en teknisk begränsning som inte Apple kan styra över). Om man prioriterar batteritiden och slår av 3G är det bara GPS:en som skiljer telefonerna åt.
Dagens iPhone-ägare kommer dessutom att få tillgång till samma mjukvara som iPhone 3G – dvs firmware 2.0 – när den släpps senare i sommar. Därmed hamnar inte dagens iPhone på efterkälken mjukvarumässigt. Det är rimligt att anta att det kommer hack som låser upp firmware 2.0, så att de med hackade telefoner också kan köra det.
Den stora frågan för dagens iPhone-ägare i Sverige är förstås vad Telia kommer att ta för iPhone-abonnemangen och för själva iPhone 3G. En del som idag använder en hackad iPhone föredrar att ha en telefon med garanti och support även om det kostar mer. I så fall kanske den biten väger tyngre än de tekniska finesserna i iPhone 3G.
Läs mer: The iPhone 3G Upgrade Question
måndag 16 juni, 2008 kl. 12:24
Det finns en fördel som borde vara ganska avgörande för många och det är den totala skillnaden i användbarhet för nättjänster mellan GPRS och 3G. Med GPRS utan EDGE använder jag uteslutande min Iphone till ”nödsurfning” precis som jag gjort med tidigare telefoner. EDGE fungerar verkligen *väsentligt bättre* (gör nästan hela skillnaden, även om det fortfarande blir en del väntetider) , så de som redan har Telia kan nog tänka sig att skippa 3G-varianten ett tag.
Men för övriga är som sagt skillnaden mellan 3G och 2G i praktiken skillnaden mellan ett fungerande och ofungerande internetverktyg. Alternativet är förstås att byta till Telia för att få EDGE till sin vanliga telefon – ett klart lyft – men det skiljer sig kanske inte så mycket mot att skaffa en ny Telia-Iphone-3G… 🙂
måndag 16 juni, 2008 kl. 12:46
Det känns ju iallafall ganska troligt att någon hackar firmware 2.0 så att vi som låst upp telefonen får tillgång till det också.
måndag 16 juni, 2008 kl. 12:50
EJ: Jo, 3G kan verkligen göra skillnad om man inte haft EDGE.
Andreas: Ja, jag skulle nästan kunna lova att det hackas, men helt säker ska man förstås inte vara. Men så vitt jag vet har dom redan låst upp det redan, dvs beta-versionerna av 2.0 som läckt ut. Så om inte Apple ändrar något radikalt precis innan lanseringen (vilket inte är så troligt) kan vi nog räkna med en upplåsning rätt fort.
tisdag 17 juni, 2008 kl. 12:16
Dessutom verkar det ju som att trenden är att även om själva telefonen kommer att ligga på en låg prisnivå, så tvingas man till ett abonnemang med hiskelig månadskostnad. Då är frågan om det är värt mellanskillnaden.
Samtidigt vill man ju kunna nyttja Appstore, det vet jag inte om man kommer att kunna göra med en hackad iPhone?
tisdag 17 juni, 2008 kl. 12:24
Flameboy: Det går att handla på iTunes Store i en hackad telefon idag, så jag skulle gissa att App Store också kommer att fungera. Det är ju en marknad på flera hundra tusen telefoner (kanske över en miljon?) som idag används upplåsta, så det ligger väl i Apples intresse att sälja till dessa också. Men säkert vet vi inte förrän det drar igång.
tisdag 17 juni, 2008 kl. 17:31
Sen har vi ju frågan om det går att bara låsa upp operatörlåsning (telia) om man köper den över disk. Det borde ju vara en enklare operation, precis som andra märken idag.
tisdag 17 juni, 2008 kl. 22:51
Om Telia blir allt för dyra lär ju Frankrike bli ett hett land eftersom det där är olagligt med inlåsning. De lanserar ju samtidigt som Sverige så man kan ju räkna med en ganska stor införsel.
onsdag 18 juni, 2008 kl. 00:30
Det saknas viktiga delar i den ekvationen, Magnus, den om ev. omfattande gråimport av iG3…
– dels kommer sådana operatörsoberoende fransk lurar kosta betydligt mer än första generationsdito, minst 150%, förmodligen mer; antagligen inte mycket mindre än ettårskostnaden för Telias egna [säg SEK7500?].
Dels ska det finnas verktyg för jailbreaking av firmvaran 2.0, och inte bara i början, utan även för nästföljande uppdateringar (och Apple har tidigare visat sig kapabel att bricka upplåsta enheter – det är en katt-och-råtta lek). Tvärtemot vad som sägs här, är det inte alls säkert att det utvecklas sådana verktyg för 2.x när det nu BEVISLIGEN blir ont om upplåsningsbara enheter.
Det kan även tänkas att Apple mer aggressivt än förut stävjar gråimport + jailbreaking, kanske mha MAC-adresser (unika enhets-id#, har inget med ”Macintosh” att göra) som, om sådan upptäcks i ”ej godkänt” nät, kan komma att bli brickad på avstånd (eller ”remote wipe” som nu blir möjligt).
onsdag 18 juni, 2008 kl. 05:05
Ianf:
Några tankar kring ditt resonemang:
ont om upplåsningsbara enheter säger du? Njae, på väldigt lång sikt kanske. Apple har ju redan sålt flera miljoner enheter av ”2g iphone” dom kommer inte att försvinna över en natt. Jag har svårt att tro att firmware 2.0 är så radikalt annorlunda mellan orginalet och 3G varianten.
Fortsättningsvis tror jag på fortsatt utveckling av verktyg för jailbreak. Det finns fortfarande stora fördelar med en jailbreakad lur. Vissa program kommer du aldrig att få tillgång till genom appstror. Apple kan ju aldrig tillåta program för gratis ip-telefoni till exempel. Då skulle inga teleoperatörer vilja sälja luren. Men det kommer att komma. Iphone kommer att förändra mobiltelemarknaden på sikt. Trycket på operatörer att erbjuda prisvärd ’flatrate’ för både tal och datatrafik kommer att öka. (Uppdelningen exponeras som den bluff den idag är genom ip-telefoni tjänster)
Detta blev en utvikning, tillbaka till huvudspåret:
Remote whipe skulle jag då inte jag oroa mig så mycket för.
Anledning 1: Troligen inte tekniskt möjligt. Möjligheten till ’remote whipe’ måste sannolikt aktiveras i själva telefonen. Allt annat skulle innebära för stora säkerhetsrisker. Tänk om en hacker knäckte apples signalkod för att radera minnet på alla telefoner han kom i närheten av? Döden för Iphone som varumärke.
Anledning 2:Upplåsta telefoner är EGENTLIGEN inte ett så stort problem för apple.
Upplåsta lurar innebär sänkt vinstmarginal, men inte förlust. Själva telefonen säljs inte med förlust, så även upplåsta lurar har genererat vinst till apple. (omen inte lika stor)
En masslåsning av lurar skulle också innebära en våg av badwill mot företaget världen över. Detta VET apple som också vet att iphone/ipod får folk att börja snegla åt mac-datorer som alternativ till windows-pc. Iphone är en del av en långtgående stategi att stärka apple/mac som varumärke.
Dessutom kan även upplåsta lurar generera merförsäljning i form av en eftermarknad genom itune/appstore.
MEN att importera en billig 3g-lur från USA och hacka den här hemma verkar som sagt bli svårt.
onsdag 18 juni, 2008 kl. 07:49
Jag skulle väl inte vara lika nervös. Var de inte T-mobile i tyskland som kom ut med prisuppgifter igår. 29 euro i månaden, då ingick lite samtal, lite sms och all datatrafik och då kostade luren 2-2500 nånstans. Det är fullkomligt rimligt tycker jag. Idag har ju många ändå ett abonnemang plus en fri dataplan typ a 99kr hos tele2..de blir runt 200 bara de i månaden.
Jag hoppas telia inte gör nåt rövarpris av det hela, å andra sidan gör det det hittas det fort vägar att lösa det på annat vis så det spelar inte så stor roll för oss som sitter här på ifun.se.
onsdag 18 juni, 2008 kl. 09:53
Merlin242, man kan ju naturligtvis drömma om fortsatt friskt jailbreak-community, men vad bidrar det till? När det blir omöjligt att skaffa en iPhone för upplåsning, iaf relativt billigt så, kommer intresset för vidareutveckling av de verktygen att dala (de redan upplåsta 1.x förblir det, och därmed basta). Och det kommer inte att bero på ev. tekniska svårigheter att knäcka 2.x., utan efter kall kalkyl ;-)) av nytta i förhållande till graden av programmerarinsatsen.
> Det finns fortfarande stora fördelar med en jailbreakad lur.
Inga fördelar för Apple och dess partners; vårt önsketänkande blir tillgodosett här endast i den mån det överlappar med Apples/etc. mål att locka oss att köpa en manick genom vilken de sedan kan=ska kränga iMusik och iMobilminuter (om du förstår vad jag menar och det gör du nog ;-)) Se på iPhone som en mobil enarmad bandit, där har du Apples företagsfilosofi i ett nötskal!
> Apple kan ju aldrig tillåta program för gratis ip-telefoni till exempel.
Fel: Jobs har sagt det KAN gå bra över WiFi, och en välfungerande Skype på iPhone vore en riktig killer-app ÄVEN för Apple själva (=större marknadsandel). Dock inte på ett tag än, det ska krängas miljoner av iPhones först.
> Remote wipe: troligen inte tekniskt möjligt.
Du har inte läst på. Inte bara fullt möjligt; det är ett standardkrav för företagstillämpningar – att man ska kunna nollställa stulna eller borttappade enheter, ingår nu i 2.0 Enterprize-paketet. M.a.o. inget lamt efterhack här inte:
http://justanotheriphoneblog.com/wordpress/2008/06/17/how-to-securely-wipe-your-iphone-clear-your-data/
(Mobiloperatörerna har dessutom alltid haft optionen att permanent bricka stulna mobiler i alla nät.)
forts. om en stund, måste hitta urlet
onsdag 18 juni, 2008 kl. 10:03
Merlin242> Upplåsta telefoner är EGENTLIGEN inte ett så stort problem för apple.
Inte så stort? Det är HELA problemmet. De har velat förändra villkoren för mobiltelefoni, knäcka operatörernas dominerande ställning, och dela på trafik-inkomsterna. Det har de mislyckats med, mycket beroende just på uppkomsten av en omfattande gråmarknad, som inte drog många ören över till dem förutom vid själva inköpstillfället. I annat fall hade de knappast ändrat sin taktik… vem vet, kanske är den nuvarande mobiloperatörsmodellen med sponsrade lurar i utbyte mot tidsbundna kontrakt den enda som fungerar?
Jag skulle kunna skriva multum om detta, men blogposten nedan sammanfattar allt rätt bra och mera därtill (spekulationer, javisst, men vad har de av oss som inte är Steve Jobs att gå på annars?)
”[…] what [Casey Chan thinks] changed Apple’s desire to revolutionize the cell phone industry through the carriers? Jailbreaking and Unlocking. Entrepreneurs who wanted to make a buck and technological savants that wanted to utilize all of the iPhone’s features prevented Apple from having the ultimate leverage in negotiations because everyone knew that the iPhone could be unlocked. And used with ANY GSM SIM.
With the gray market in full affect, Apple lost their leverage. Foreign Carriers had no desire to bend to Apple’s unprecedented demands because anyone who really wanted an iPhone could easily get an iPhone through the gray market. […]”
http://www.theiphoneblog.com/2008/06/17/apples-path-to-199-wait-a-thon/
@Andyreas: jag vet det är inte populärt med pessimistiska tankar, lättare att drömma. Dock har Tyskland – vad är det, 80 mille? – mycket större marknad (”planhalva” om du så vill ;-)) att spela på, än Telias sammanlagda 4 skandinaviska länder + 3 baltiska = 25 miljoner? Och samma höga lönsamhetskrav. Sverige har ”traditionellt” legat i övre kanten av mobilpriserna, varför skulle iPhone plötsligt frångå denna oheliga praxis, speciellt som man lockar med hyfsat nominellt lågt lurpris?
onsdag 18 juni, 2008 kl. 12:35
Apropos i3G hacking…. även om det blir litet drag i fortsatt jailbreaking, hoppas jag det kommer att finnas hackers som ”fyller” de ”funktionshål” som Apple lämnat efter sig. Exvis. att få i3G att funka som mobilt modem, som iPhone tydligen är kapabel till att vara, men ej blivit pga rent marknadstekniska orsaker.
http://justanotheriphoneblog.com/wordpress/2008/06/17/tethering-still-no-go-for-att-and-iphone-3g/
onsdag 18 juni, 2008 kl. 12:36
Ianf
Var vänlig LÄS vad jag har skrivit om remote wipe innan du drar en mening ur sitt sammanhang och slår ned på den.
Jag VET att remote vipe ingår i Enterprize-paketet. För att detta ska fungera måste du länka telefonen till ditt företag genom Microsoft exchange och Activesync och fan och hans moster.
Jag talar om dina farhågor för remot wipe av olåsta telefoner i nätet. Det kommer inte att ske.
onsdag 18 juni, 2008 kl. 12:51
>Mobiloperatörerna har dessutom alltid haft optionen att permanent bricka stulna mobiler i alla nät.)
Njae, i detta har du faktiskt fel.
Operatörerna har möjlighet att låsa en mobil ute från nätet baserat på en ’banning’ av dess IMEI nummer. Den förvägras alltså access till nätet. Inte RIKTIGT samma sak som att ’bricka’ den. Telefonen i sig fungerar fortfarande felfritt och kan tilldelas ett nytt IMEI-nummer. (Visserligen olagligt, men förekommer ändå)
Men detta var en teknisk utvikning som har gått lite off-topic.
onsdag 18 juni, 2008 kl. 14:35
Merlin242, nix – remote wipe, Enterprize eller i stort, innebär att telefonen KAN rensas på all data utan medgivande av vem som än håller den i handen för stunden. Det du pratar om skulle isåf heta ”tethered” wipe. Det vi spekulerade om var huruvida det vore möjligt för Apple och/eller Telia att bricka, el. motsvarande, jailbreakade iPhone 2G/ el. 3G som upptäcks i nätet. Jag hävdar det vore fullt möjligt, och dessutom lagligt.
> Telefonen i sig fungerar fortfarande felfritt och kan
> tilldelas ett nytt IMEI-nummer. (Visserligen olagligt, men
> förekommer ändå).
Du menar att det sitter små hemmapulare här och där med kabel och avkodningsprogramvara som kodar om IMEI-nummer på samtliga, eller bara några mobilmodeller, på begäran? Show me the money – kanske ett url till en tidningsartikel till att börja med?
torsdag 19 juni, 2008 kl. 01:00
Att byta IMEI nr är inte det svåraste i världen. Jag har sett det göras flera gånger, dock har jag inte en susning om var jag skulle börja om jag ville göra det. Visst, det kräver väl en viss utrustning och kunskap, men det finns folk som tycker att det är kul att programmera virus och liknande, så några direkta incitament krävs inte, förutom att man KAN.
Vill du ha bevis kan du ju bara springa ner till närmsta kvartersmobilaffär och vara hyfffsat smooth så ska du se. Funkar här iaf…
torsdag 19 juni, 2008 kl. 11:39
>Du menar att det sitter små hemmapulare här och där med kabel och avkodningsprogramvara som kodar om IMEI-nummer på samtliga, eller bara några mobilmodeller, på begäran?
Eh..? Ja.. Det är faktiskt precis det jag menar..
Dock sker sådan verksamhet sällan helt öppet. För vill man byta IMEI betyder det oftast att mobilen är snodd.
Det finns även folk som programmerar om magnet-remsan på kreditkort , eller stansar nya reg-skyltar till din bil.
Det är dock inte tjänster som annonseras ut på Blocket.
Men det här är OffTopic in absurdum. Så jag tänker lägga ned.
torsdag 19 juni, 2008 kl. 12:13
Ianf, det går till och med att byta IMEI nr med ziphone….
torsdag 19 juni, 2008 kl. 13:09
Så allt jag saknar nu är en snodd iPhone? Skönt att veta, jag kommer att sova lungnare nu.
torsdag 19 juni, 2008 kl. 15:10
Jag tror definitivt inte Apple kommer att ”bricka” några telefoner som är upplåsta och jag tror inte heller operatörerna kommer att göra det.
Apple och operatörerna har hela tiden jobbat med andra medel för att begränsa upplåsningarna (tidigare var det förbud mot kontaktköp, begränsning per betalkort osv, nu är det tvånget att teckna abonnemang) men aldrig försökt komma åt upplåsningarna på annat sätt och jag är rätt övertygad om att det inte kommer att ske i framtiden heller.
Det var mycket rabalder kring hur 1.1.1-uppdateringen brickade upplåsta iPhones, men det var inte Apples fel, det berodde på att upplåsningen av 1.0.2-telefonen gjorts på ett sådant taffligt sätt att det krockade med kommande uppdateringar. (Detta är alltså inte samma sak om att en telefon blir låst när man uppdaterar det – det är ju rätt rimligt – utan det var en mycket värre brickning som krävde en del jobb för att återställa.)
fredag 20 juni, 2008 kl. 07:32
Adrian, än vet vi för litet om vad iPhone 2.x blir kapabel till, och än mindre om Apples &partners’ policy gentemot upplåsta enheter, för att säga något bestämt. Det enda vi kollektivt kan göra är att spekulera i bästa kremlinologisk stil över vad de KUNDE göra.
Utan tvivel är dock Apple rätt irriterade över att så mycket som en tredjedel-till-40% av hittils sålda enheter har hamnat på den gråa marknaden, bortom en-gång- projicerade framtida inkomstflöden de räknat med. Det var därför de blivit tvungna att gå ifrån sin tidigare (och faktiskt mer konsumentvänlig än traditionell) business modell, och i princip kapitulera inför nätoperatörerna. Vi vet inte hur pass aggressivt Apple tänker nu försvara den nya modellen – förut kunde de inte göra mycket åt upplåsningen förutom vid enstaka, frivilliga och alltid användardrivna uppdateringstillfällen, men det kan de ha sett till att det nu blir slut med det, dvs. deras ”fjärrimpotens” om man så vill.
Numera sägs det, att det i 2.0 finns en flagga för PERMANENT_BRICKAD_LUR; och senast läser jag detta:
”[…] Firmware over the air support means that Apple will theoretically be able to deliver software and firmware updates over the iPhones cellular network connection, potentially allowing re-locking of unlocked devices and feature enhancements that do not require connection to a host computer. […]”
http://www.iphoneatlas.com/2008/06/19/iphone-3g-firmware-has-fm-radio-support-fota/
… så ev. framtida brickningar kan helt enkelt vara biföjder av klurigt uttänka ”AUTOMAGISKA” firmvaruuppdateringar, behöver inte utföras specifikt för att mass-bricka alla de iGråa (vilket vore ”PR-osmidigt” av Apple.)
Lägg sedan till detta att det troligen blir färre firmvaruhackers som kunde utveckla motverktyg for STÄNDIG återupplivning av iBricks for the rest of us, och situationen för olåsta lurar ser inte särskilt lovande ut, iFacts of YouLife ;-))
lördag 21 juni, 2008 kl. 00:55
Ianf: Jag är inte lika intresserad av vad Apple *kan* göra som vad jag tror Apple *kommer* att göra.
Jag tror du gör ett helt felaktigt antagande angånde att Apple skulle vara så irriterade över alla upplåsta telefoner och därmed missade inkomster. Har du någon aning om var dessa telefoner sålts? Dom har sålts över hela världen, dvs till en långt större marknad än Apple erbjöd abonnemang hos.
Bara är i Sverige har tusentals svenskar skaffat iPhone. Hur kan du påstå att dessa telefoner var med i det tänkte inkomstflödet när Apple inte erbjudit iPhone i Sverige? Denna försäljning är ju bara en bonus för Apple, förutsatt att dom sålde hårdvaran med vinst, vilket dom garanterat gjorde för 400 dollar (eller mer). Likadant ser det ut över hela världen.
När det gäller brickning av upplåsta telefoner så tror jag ändå inte Apple kommer att göra det, oavsett om det är tekniskt möjligt eller inte. Det finns mycket Apple skulle kunna göra som dom inte gjort hittills, och jag tror inte dom gör det i framtiden heller. Jag kan förstås ha fel, men det är vad jag tror.
Dessutom pekar allting på att Apple nya affärsmodell kommer att göra upplåsningen helt ointressant. Med iPhone 3G har Apple växlat över till ett system med subventionerade telefoner som bara säljs mot att man skriver under ett kontrakt eller möjligtvis – i vissa länder, dock ej USA t.ex. – att man köper telefonen olåst från början till ett betydligt högre pris.
Därmed har upplåsningen förlorat sitt stora värde. Visst, du kan ju låsa upp din subventionerade telefon, men du har fortfarande skrivit på ett kontrakt, så du måste ända punga ut med pengarna till operatören.
Det enda som kan ge upplåsningen marginellt intresse är om avgiften för att bryta ett kontrakt är lägre än mellanskillnaden mot att köpa en olåst telefon. Dvs om det är billigare att först köpa en subventionerad iPhone och därmed teckna ett kontrakt med operatören för att sedan avbryta kontraktet, betala avgiften och därefter låsa upp telefonen. Men gissningvis kommer denna prisskillnad inte att vara speciellt stor.
tisdag 24 juni, 2008 kl. 05:01
Håller med Adrian, upplåsta telefoner har inte varit någon större förlust för apple, de hadde garanterat inte sålt lika många lurar som de gjort av 2G modellen om den hadde varit begränsad till en specifik marknad och opperatör, hackandet har definitivt målat upp en bättre image av själva telefonen hos oss användare och konsumenter vilket gynnat apple då deras telefon blivit mera hypad gratis och de sparat massa dyra pr pengar.
Hackandet som gett möjlighet till homebrew scenen på iphonen har också gynnat apple på flera plan, Moo-Cow-Music Band som till och med presenterades på apples pressconferance på WWDC som ett av de coola appsen som kommer finnas tillgängliga vid lanseringen av appstore har sedan länge funnits och varit under utveckling för hackade telefoner, långt innan SDKn släptes. Apple hadde definitvivt inte haft samma antal program till appstoren vid lanseringen utan hackade telefoner som de nu har… så det har definitvivt gynnat dem.
Jag tyckte desutom att Steve Jobs såg och lät väldigt glad när han stolt utannonserade att apple sålt X antal miljoner exemplar av telefonen och såg ännu lyckligare ut när han sedan sa att den minsann inte bara användes i staterna utan över hela världen (också visades ju en världskarta med massa pillar kors och tvärs.)
Det i mina ögon var ett tecken på att de inte såg upplåsta telefoner som ett större problem.
Sen så är det ju så att i princip allt som tillverkas inom elektronik världen finns det allttid någon som är intresserad av att utöva så kallad ”Reverse Enginering” på och det kommer definitivt att ske på firmware 2.0 och dess efterföljare… folk har redan sedan den första betan av 2.0 läkt ut plockat isär den bit för bit och knäckt det som behövts knäckas och fixat det som behövt fixas, och om det nu apple skulle försöka nyttja ”remote wipe” som du nu pratar om ianf så kommer någon garanterat att försöka ändra de delarna i firmwaren och blocka apple från att göra det, alternativt att någon går en helt annan väg och gör en fullt custom made firmware för iphonen istället (det har gjorts med ett flertal Ipod’s förut) så varför inte för iphonen.
Sen att homebrew scenen skulle dö bara för att antalet upplåsta iphones inte kommer växa så mycket det närmaste pga av aktiverings systemet och appstoren lanseras är rent okvalificerat skitsnack… Det sitter fortfarande stora skalor av folk och producerar demos och program och spel till C64 som lanserades 1982 som vars fullt fungerande antal minskar hela tiden då de inte producerats på väldigt länge. Det kommer alltid finnas uppstickare och entusiaster som alltid vill gå den svåraste och alternativa vägen.
Låt säga att det finns 3miljoner upplåsta 2G iphones, så kommer kanske 10-20% uppdatera till 3G telefonen.
men folk kommer ju garanterat inte att slänga sina 2G iphones utan sälja dem eller ge bort dem till nån annan, så behovet för apps både från appstore eller via andra ställen kommer ju alltid att finnas.
Om apple eller operatörerna skulle remote-bricka alla hackade telefoner så skulle telefonernas ägare bli arga, operatörernas och apples rykte skulle försämras avsevärt…Media skulle babbla om detta som tusan…vilket skulle vara förödande för båda parterna… apple skulle få mänger av telefoner att reparera vilket skulle kosta en stor summa cash. oavsett om garantin har brytits med upplåsningen så skulle nog apple få ta smällen ändå.
De ”Automagiska” uppdateringarna du pratar tror jag definitivt inte kommer fungera… tror inte de kan påtvinga någon en firmware uppdatering utan att någon form av Disclaimer/user licence agreement visas och accepteras av användaren, annars kan apple nog lätt ligga risigt till i en tvisst i rätten om en uppgradering skulle gå snett. På tal om att gå snett, vad skulle hända om en uppdaring skickas till en person som är på resande fot och kommer in i ett område med dålig täckning och uppdateringen bryts.. såvitt inte telefonen laddarhem och sen installerar… men i vilket fall så finns risk för felaktiga nedladdningar vid dålig täckning vilket kan innebära en brick, och det skulle desutom kosta datatrafik och pengar för användaren utan att den medelas i förväg.
nu har jag babblat för mycket och är alldeles för trött så jag har nog stavat och formulerat mig som en kratta.
tisdag 24 juni, 2008 kl. 06:20
Glömde ju även nämna att vi har ju en IpodTouch användarbas världen över med, som också nog har hackade touches och kan vara sugna på att nyttja appstoren och andra program…precis som iphone användarna.
onsdag 25 juni, 2008 kl. 19:24
Uppdaterad info på Telias hemsida….
http://www.telia.se/privat/produkter_tjanster/mobilt/produkterocherbjudanden/apple/iphone.page
onsdag 25 juni, 2008 kl. 22:14
Nicke, mmm….men vad fan ska man säga, i det värsta abonnemanget, dyraste, bästa osv ingår 1000 mb datatrafik…..haha det är ju skrattretande, du kan inte ens få fri trafik om du vill det med dessa abonnemangen
torsdag 26 juni, 2008 kl. 22:57
Den diskussionen har nu iofs delvis flyttat till en nyare tråd, men, bara för att avsluta saken med en tankeväckare….
Om nu upplåsta lurar inte var något problem för Apple som Adrian B. och Lovelime hävdar (och argumenterar sedan att det var tack vare det som iPhone spridits till så många länder, så Apple egentligen borde vara nöjda… hahaha ;-)), hur kommer det sig då att, i och med 2.0, har de helt och hållet frångått sin tidigare uppenbarligen sååååå framgångsrika taktik att sprida den över världen enl. sin egen, revolutionerande idé retorisk fråga. Och i stället fått kapitulera inför, och infoga sig i den traditionella nätoperatörs- businessmodellen utan del i de löpande trafikvistena. En modell där det för oss, konsumenternas del, blir i stort omöjligt att på laglig väg komma över en lur till hyfsat pris, och utan HUTLÖST abonnemang…. inte bara här, utan överallt; således kommer det framledes inte att finnas många fria ”iPhone-substrat” för oautoriserad = icke konstant inkomstinbringande användning. Vilket var det som upplåsning och jailbreaking egentligen betydde för Apple och partners, att de viktiga trafikinkomsterna hamnade hos andra aktörer än de tillänkta.
Ja, vi får verkligen hoppas att jailbreak överlever och trivs på ’Touch-sidan, där det egentligen inte behövs, men även om det gör det, så lär det inte komma en iPod Touch Take 2 med kamera och mikrofon (för Skype etc.), alltså i princip en ren iWiFiphone, på ett bra tag!
torsdag 26 juni, 2008 kl. 23:36
Ianf: Du läser ju vad jag skriver som fan läser bibeln.
Upplåsta lurar var inte ett stort problem eftersom dom främst användes i länder där Apple inte kunde sälja telefonerna ändå (eftersom Apples affärsmodell varit att sälja operatörsbundet). Det har inte varit en planerad metod för att sprida iPhone över världen, men det har inte varit ett stort bekymmer heller.
Nu har Apple bytt affärsmodell till subventionerade telefoner och subventionerade telefoner säljes alltid med kontrakt, det är inget unikt för Apple. Vad som är lite mer speciellt är att Apple i mesta möjliga mån undviker att sälja telefonerna till fullpris också, vissa länder kommer att ha så men den stora amerikanska marknaden verkar inte få det.
Det är inte sant, i vissa länder kommer det att finnas fria telefoner, men dom kostar naturligtvis mer. På vilket sätt skulle det vara speciellt för Apple? Det gäller ju lika gärna Sony Ericsson, Nokia, Samsung osv. Subvention + kontrakt + lågt pris eller kontraktslös telefon till högt pris. Exakt vad är det som gör dig så upprörd här som inte redan gäller andra telefontillverkare?
Men det var ju främst i länderna där det inte fanns partners och därmed inte fanns trafikinkomster som folk låste upp sina telefoner! Apple kunde inte förlora några trafikinkomster i Sverige, Finland, Kina, Brasilien osv eftersom det inte fanns några alternativ. AT&T kunde väl inte bry sig mindre om att Pelle och Nisse i Sverige åkte till USA, köpte en iPhone, låste upp den och använde den med Telia i Sverige, eller hur?
Blanda inte ihop jailbreak med upplåsning, det är två skilda saker. Upplåsningen påverkas av det faktum att om man köpt en subventionerad telefon så har man ändå ett kontrakt, vilket gör upplåsningen rätt ointressant för de flesta. Jailbreak däremot har handlat om att göra mer grejer med telefon än Apple tillåtit. I USA var det väldigt få som brydde sig om att låsa upp sina iPhones, däremot var det många som använde jailbreak för att installera andra program mm.
Det största ”hotet” mot jailbreak är App Store, för med App Store kommer många antagligen att vara nöjda med tillgången på program och inte orka jailbreaka. Men för de mer aktiva användarna kommer jailbreak fortfarande att vara ett intressant alternativ och för dessa kommer det att leva kvar.
torsdag 7 augusti, 2008 kl. 00:58
I mitten av juni, dryga tre veckor innan iPh3G såg dagens ljus, spekulerade vi här runt temat ”är det värt att byta upp sig?”. Jag pekade då bl.a. på i FW2.0 inbyggda möjligheterna till ”remote wipe”, om inte rent av remote brickning av jailbreakade enheter. Allt som POTENTIELL motåtgärd av Apple att stävja fortsatt 3G-upplåsning och annan oautoriserad användning av DERAS mobila enarmade bandit (se iPhone som terminal för iTune$). Detta gillades i.n.t.e., ty gråmarknaden ansågs inte utgöra något hot mot Apples fiskala intressen.
Jag var, och är av annan åsikt. Redan en månad efter introt, och en ynka bug-fixuppdatering som knäcker Pwnade 3G mha nytt baseband, står det klart att Apple den gången kommer att agera mer aggresivt än förut för att skydda sin — face it, boys&girls — iKassakomanick. Så fort de fått ordning på FW och AppStore, vilket iofs kan ta något år, och lyckats kränga några fler containterfartygsmängder lurar, kommer de att aktivt börja återta kontrollen över deras lukrativa platform/ produkt. Med fjärravstängning av apps de ogillar till en början, och kanske t.o.m. helbrickning på sikt (?why? because the possibility is there….)
Det första har de DEFINITIVT redan tänkt på: ”Apple has apparently included a blacklisting mechanism in iPhone OS 2.x via which the device can phone home, check for unauthorized applications, and disable them. The OS includes a URL that points to a page containing a list of unauthorized applications […] At the moment, no apps have been blacklisted, but by all appearances, this has been added to disable applications that the user has already downloaded and paid for, if Apple so chooses to shut them down. […]” [iPhone Atlas, 6 August 2008]
torsdag 7 augusti, 2008 kl. 01:47
Ianf: Jag tror du har fel och att historien kommer att visa det. Apple kommer inte att bricka några jailbreakade telefoner.
Remote wipe är en funktion som *krävs* av *företagen* för att dom ska våga använda iPhone. Inte en funktion för att sätta dit jailbreakade telefoner. Det verkar som om det dessutom krävs ett Exchange-konto på telefonen.
Med affärskritisk information på telefonen vill företagen ha ett sätt att säkra sina data om den hamnar i fel händer. Detta är inget nytt, tvärtom är iPhone sent ute på banan. Blackberry har haft möjligheten i flera år.
Angående uppdateringen till 2.0.1 och nytt baseband för iPhone 3G: Vad är nyheten med det?
Från 1.0.2 till 1.1.4 så har det kommit nytt baseband varje gång. Och VARJE gång har firmwareuppdateringen dödat jailbreak. Men det är inte det nya basebandet som gör det, utan det nya firmwaret i sig. För både iPhone 2G och 3G så försvinner jailbreak om man går från 2.0 -> 2.0.1. Precis som tidigare uppdateringar. Inget nytt här alltså. Apple täpper till de buggar de kan förstås, men är inte mer aggressivt än tidigare.
Pwnage-metoden är unik så tillvida att den knäcker iPhone 2G i ett så pass tidigt skede att det är högst troligt att den går att hacka för alla framtid. Men det gäller däremot inte iPhone 3G.
Angående fjärravstängningen av program i App Store så återstår det att se hur det kommer att fungera. Det vore tråkigt om Apple använder sig av det, men inte otänkbart, tyvärr. Men om Apple börjar stänga av program som folk betalat för lär de få enorma protester. Jag tror dock främst att det kommer att användas ifall något program visar sig bryta mot Apples regler eller rent av innehåller virus eller liknande. Och tekniken är inte unik för Apple, RIM (Blackberry) och Symbian har liknande teknik.
Och det ändrar inte på något sätt synen på att gråmarknaden med iPhone 2G i länder som inte hade iPhone officiellt var en bonus för Apple, snarare än ett problem. Det ryktas om närmare en halv miljon iPhone 2G i Ryssland enbart. Jag tror fortfarande inte att någon på Apple gråter över det.