ÅÄÖ på egna tangenter i 3.0

Av Adrian Bengtson, onsdag 18 mars 2009

iphonesvenskt

Svenska iLove har publicerat denna bild som visar hur tangentbordet äntligen fått svenska tecken i 3.0, något som många länge saknat.

39 kommentarer till “ÅÄÖ på egna tangenter i 3.0”

 1. Mats Söderström skrev:

  MMS verkar inte funka i 3.0 med Telia (ännu). Den frågar efter telefonnummer i inställningar men det finns inga apn inställningar att göra.

 2. Tim skrev:

  (forlåt för svengelska)
  Jag har inte set nånting om mms heller. Jag undrar om en kustom ”carrier bundle” för Telia skulla fixa det.

 3. Mats skrev:

  Ja det är säkert något sådant som behövs. Man skulle vilja se en ”carrier bundle” från at&t så att man kan lista ut formatet.

 4. Tim skrev:

  Jeg precis görde det. Där finns ingenting om mms där inne. Va konstigt.

 5. Mats skrev:

  Det kanske kommer en uppdatering från Telia via iTunes.

 6. Tore skrev:

  Fett! Då kanske jag inte måste köpa en Android/Palm.

 7. Calle skrev:

  Åäö på riktigt. Underbart!

 8. Tim skrev:

  Jag ska försök att ring Telia idag och fråga om dom har avstängde MMS pga det är en iPhone abonnemang. Kanske det är varför MMS funkar inte.

 9. Mats skrev:

  Tim: Man får igång mms om man ändrar i ”carrier bundle” filen. Jag har inte fått till inställningarna ännu så mms:et skickas aldrig utan står bara och tuggar. Jag fick igång tethering i alla fall både över usb och bt 🙂

 10. Mats skrev:

  Tim: Nu har jag fått mms att fungera. Jag provade en annan portinställning (8080).

 11. Norpan skrev:

  Mats:
  Hur har du kunnat ändra i carrier bundle filen när 3.0 inte är jailbreakad?

 12. Mats skrev:

  Norpan: Du ändrar i ~/Library/iTunes/iPhone Carrier Support/Telia_se.ipcc (det är en zippad fil) och sedan gör du ”alt/check for update” i iTunes och väljer den modifierade ipcc filen.

 13. iPhone3.0 skrev:

  Mats,

  du skulle inte kunna skriva vilka inställningar du fyllde i för att få det att fungera? Jag har testat lite olika nu, men får inte till det riktigt.

 14. Fredrik skrev:

  Jag har MMS fullt fungerade, men lite problem med tethering.

  Över Bluetooth får jag bara meddelande om att ”Bluetooth-nätverk misslyckades. Kunde inte öppna en anslutning till nätverkstjänsten. Din enhet kan ha nått sin gräns för maximalt antal stödda nätverksanslutningar.” när jag väljer iPhone–>Anslut till nätverket genom bluetoothikonen vid klockan.

  När jag ansluter usb-kabeln så blir telefonen blå som den ska (och dessutom extremt seg). På datorn dyker det upp ett meddelande om att en ny nätverksenhet (som heter ethernet-nånting) har upptäckts, dock försvinner den ganska snabbt. Det blåa på telefonen är kvar men inget internet på datorn. Några tips Mats? 😉

 15. Tim skrev:

  Mats: Kan du dela dit ipcc? Jag försökt med den igår men min förtfarande funker inte.

 16. Tim skrev:

  Tethering och MMS funker för mig nu. Jag upplagt denna modifierade ipcc filen här…

  http://skitjobbig.nu/Telia_se.ipcc

  Jag hoppas att den hjälper!

 17. Mats skrev:

  OK så här gjorde jag (på Mac):
  Efter att ha surfat runt lite så hittade jag ändringar som jag sedan anpassade för telia.
  1. Gå till ~/Library/iTunes/iPhone Carrier Support och gör en kopia av filen ”Telia_se.ipcc”.
  2. Lägg till ändelsen .zip på kopian och packa upp den. I mappen ”Payload” så ligger ”Telia_se.bundle”, högerklicka på den och välj ”show package contents”.
  3. Öppna info.plist med ”Property List Editor”. Ändra ”Bundle version” till 5.0. Spara.
  4. Öppna version.plist med ”Property List Editor”. Ändra ”CFBundleVersion” till 5.0. Spara.
  5. Öppna carrier.plist med ”Property List Editor”. Under root, lägg till följande rader överst:

  AllowMMSCEditing = (BOOLEAN) YES
  AllowMMSEditing = (BOOLEAN) YES

  lägg till följande rader efter ”IntlDataRoamingSwitch”:
  mms_proxy = (STRING) 193.209.134.132
  mms_proxy_port = (STRING) 8080 (jag hade först med 9201 enligt Telias hemsida med det funkade inte)
  mmsc = (STRING) http://mmss/

  6. Under apns:

  ändra Item 2 (Dictionary):

  apn = (STRING) mms.telia.se
  password = (STRING) telia

  lägg till den här raden: type-mask = (NUMBER) -2

  username = (STRING) mms

  7. Spara
  8. Stäng mappen och zippa Payloadmappen. Döp om den till ”Telia_se.ipcc” och kopiera den till
  ~/Library/iTunes/iPhone Carrier Support/ skriv över den befintliga filen eller ta bort den först.
  9. Sätt teöefonen i docken, öppna iTunes.
  10. Håll ned Alt-tangenten (option) och klicka på ”Update. Välj den nya ipcc filen.
  11. Starta om telefonen.

 18. Tim skrev:

  Mats: Min är inte precis samma. För ”type-mask” jag lagt den i firsta apn (online.telia.se) och allt funker för mig.

  Jag borjar att undra vad den ”type-mask” betyder.

 19. Mats skrev:

  Tim: Jag såg det. Jag provade din fil också och den funkade bra. Jag höll på och provade fram och tillbaka med de olika apn inställlningarna men ”type-mask” verkar viktigt fast jag vet inte riktigt vad det betyder 🙂

 20. Fredrik skrev:

  Jag tror att type-mask har något att göra med att telefonen ska tillåta tethering. Jag jag körde utan vid något tillfälle så hade jag en tetheringknapp, men när jag tryckte på den så stod det att jag skulle kontakta min operatör för att aktivera funktionen, vilket type-mark verkar göra.

 21. Per Ejeklint skrev:

  Hej grabbar, lite off topic men jag vågar chansa. 🙂 Har ni som uppgraderat några problem med luren? Det går ju inte att backa så jag är lite fundersam till att köra beta på min vardagstelefon. Har en 2G som jag gärna kör beta på men då missar man ju en hel del…

 22. Fredrik skrev:

  Per,

  den fungerar klockrent. Dock hade jag problem med den när jag återställde till säkerhetskopia. YouTube kunde inte ansluta och Kartor var helt fryst i det läge jag hade den innan uppdateringen. Men efter att ha skippat säkerhetskopian så fungerar allt lika bra som med 2.2.1.

  En annan fråga till Tim, Mats och andra som har fått igång Tethering, vilken dator använder ni? Jag kör MacBook Alu 2,4 och får bara felmeddelande när jag försöker ansluta via Bluetooth. Däremot fungerade min telefon perfekt med en Vit MacBook 2,0 och en kompis har fått igång sin iPhone med sin MacBook Air.

 23. Per Ejeklint skrev:

  Tack Fredrik, då tror jag att jag vågar chansa. Börjar med 2G:n först. 🙂

 24. Mats skrev:

  Fredrik: Jag kör tethering (USB) med en MBP Penron fick dock inte till Bt pairing på den. På min mac mini intel så funkar både USB och Bt tethering. Det verkar som om laddning fungerar samtidigt som man kör tethering via USB. Det är ju en förbättring mot PdaNet. Min Nokia N95 som jag använde förut för tethering klarade inte av att ladda samtidigt via USB (batteriet tog slut efter en timme).
  Per: YouTube fungerar inte för mig heller i 3.0. En annan sak som jag har upptäckt är att det inte går att ändra inloggning i AppStore (och iTunes?).

 25. Per Ejeklint skrev:

  Uppdaterade till 3.0 och det gick ju bra. Men nu är jag lost, har ingen ”iPhone Carrier Support”-mapp på datorn. Huh? Nå man får väl börja googla runt lite då.

 26. Kabbe skrev:

  Hej jag följer instruktionen men fastnar på punkt 10.
  Min Itunes är svensk så jag hittar ingen ”update” meny/knapp nånstans.
  Jag trycker ner alt tangenten och på ”leta efter uppdatering”, men det går inte välja filen!
  Jag har nyaste os/x och iTunes (Svensk).

 27. Mats skrev:

  Kabbe: När jag håller nere Alt-tangenten i Summary fliken i iTunes och klickar på “leta efter uppdatering” (”Check for Update”) så öppnas ett fönster där man kan bläddra fram till rätt fil och välja den. Spelar ingen roll vilket språk du har. Jag har iTunes 8.1 och Mac OS X 10.5.6

 28. Per Ejeklint skrev:

  Kabbe: kolla i info-rutan för filen och slå på ”visa filtillägg”. Radera .zip från slutet. Det är i alla fall min gissning om varför du inte kan välja den.

 29. Kabbe skrev:

  Tack Ejeklint, det var det :-).
  Jag skickade ett mms och det såg ut som det funkade, jag vet snart när jag får svar av de jag skickade till.

 30. Fredrik skrev:

  Per, skriv

  curl -s -L http://phobos.apple.com/version | grep -i carrier

  i terminalen så får du en lista med länkar till Apples ipcc-filer som matchar sökkriteriet du skriver i stället för ”carrier” i den där raden. T.ex. så ger curl -s -L http://phobos.apple.com/version | grep -i Telia följande:

  Telia_dk
  http://appldnld.apple.com.edgesuite.net/content.info.apple.com/iPhone/CarrierBundles/061-5956.20090203.asqP0/Telia_dk.ipcc
  Telia_se
  http://appldnld.apple.com.edgesuite.net/content.info.apple.com/iPhone/CarrierBundles/061-5668.20081111.Cfrt6/Telia_se.ipcc
  Telia_se
  Telia_dk

 31. Joe skrev:

  Om man har en tidigare jailbrekad iPhone 2G, kan man uppgradera till 3.0 direkt? för jag kan inte hitta någonting om jailbreak för 3.0.

  Hur har det fungerat för er som har gjort det?

 32. tw1nk skrev:

  ÅÄÖ på tangentbordet är skitjobbigt efter jag har testat det.

  Det tar mycket längre tid att skriva och då tangenterna är mycket mindre är det mycket lättare att skriva fel.

  Det fungerar dock bra när man skriver i landskapsläget, men då förlorar man så mycket översikt i meddeandet man skriver så då får man scrolla om man det är många frågor man ska svara på i t.ex ett SMS.

  Jag skulle hellre ha kvar det förra tangentbordsuppsättningen med rättstavningen i portättläge och ÅÄÖ uppsättningen i landskapsläget.

 33. Mats skrev:

  Nån som fått igång tethering i 3.0beta2?

 34. Fredrik skrev:

  I Vilket format skrev ni in ert eget nummer under telefoninställningar för att få MMS att funka?

  0046 70X XX XX XX eller 07X-XXX XX XX ?

 35. Mats skrev:

  Fredrik: Jag skrev +46 70-xxx xx xx (använde copy/paste från kontaktlistan).

 36. Mats skrev:

  Fredrik: Angående bluetooth tethering så hittade jag den här länken : http://blogs.zdnet.com/Apple/?p=3564

  … To enable Bluetooth tethering: Install the latest SDK, go to bluetooth explorer utilities and set Click Utilities -> “Get Local Device Info” in the menu bar. In the Local Bluetooth Device Information window, click “Simple Pairing” In the Simple Paring view, select “Disabled”, then click “Set” ….

 37. Johan skrev:

  Jag får det inte att funka. Jag kan ta emot MMS men inte skicka. Har testat med både port 8080 och 9021. Är det någon som har en idé?

 38. Mats skrev:

  Johan: port 8080 funkar för mig dvs det funkar ibland och ibland inte. Prova att skicka flera gånger. Om ett meddelande inte skickas (du får det röda utropstecknet) så brukar det aldrig funka att skicka om samma meddelande. Däremot kan det fungera om man skickar ett nytt. Lite slumpartat verkar det som.

 39. iFun.se » Äntligen ÅÅÖ på egna tangenter skrev:

  […] är ingen nyhet alls, vi tog upp det redan i mars, men det är värt att poängtera ändå eftersom många längtat efter detta ända sedan iPhone […]