2008 – året då iPhone tog över världen

Av Adrian Bengtson, måndag 19 maj 2008

I januari 2007 presenterades iPhone för första gången och under hela 2007 var intresset och uppmärksamheten kring iPhone enorm, nästan för mycket tyckte en del. Ändå tror jag att detta år kommer att vara ännu mer iPhone-intensivt, speciellt från sommaren och framåt. 2008 blir året då iPhone tar över världen.

iPhone levde upp till hypen, intresset enormt

För många var det en nästan magisk upplevelse första gången man fick hålla en iPhone i handen. Bristerna i telefonen var redan kända – ej 3G, inget MMS, medioker kamera, ingen videoinspelning, begränsade SMS-funktioner, begränsad bluetooth mm – men för de flesta var dessa brister sekundära till de stora fördelarna, för iPhone lyckades faktiskt leva upp till hypen skapad ett halvår före lanseringen.

Underbart gränssnitt, läcker design, stor fin skärm, en riktigt iPod i telefonen, bra synkning mot dator (framförallt för Mac) och så den riktigt stora grejen; en mobil webbläsare som var hästlängder bättre än allt annat. När man första gången fick testa att scrolla i listor och zooma i bilder kände man sig som ett barn på julaftonen.

I höstas startade vi iFun och intresset kring framförallt SwePhone och våra guider för upplåsningar var enormt. Prissänkningen under hösten i kombination med mjukvaruupplåsning och en låg dollarkurs gjorde att många svenskar på ett eller annat sätt skaffade iPhone, precis som många andra utanför USA. Mot slutet av hösten släppets till slut telefonen i tre Europeiska länder men mer än så blev det inte under 2007.

2008 lanseras iPhone i stora delar av världen

Även om iPhone redan importerats till vartenda GSM-land i världen vid det här laget, tack vare upplåsning, är det ändå en liten marknad jämfört med när iPhone släpps officiellt av Apple i större delen av världen. Det är vad som kommer att hända under 2008.

Det gick trögt med iPhone-klara länder under en lång tid, men nu verkar proppen ha gått ur. För inte så länge sedan blev klart att en hel bunt nya länder ska få iPhone och inte långt därefter blev ytterligare ett gäng länder klara. Sverige väntar fortfarande på sin tur, men det borde inte vara långt borta.

iPhone 2 – som iPhone, fast bättre

Inom en månad kommer Apple att lansera andra generationens iPhone, det verkar vara högst troligt. Vi vet inte ännu hur ”iPhone 2” ser ut eller vilka funktioner den får, men rimligtvis blir det en bättre produkt än dagens iPhone.

Att iPhone får 3G är i princip givet. Därutöver finns det massor av rykten om allt från GPS till dubbla kameror för videosamtal. Bättre kamera och bättre prestanda känns rimligt. Mer minne och kanske ny design är inte omöjligt. Kanske fler än en modell. Önskelistan på förbättringar kan göras lång och allt kommer definitivt inte att uppfyllas, men som sagt, det blir en bättre telefon på många punkter.

Lägg därtill firmware 2.0 som redan är presenterat. Med firmware 2.0 tar Apple bort alla stora hinder för att iPhone ska bli en attraktiv företagstelefoner.

I 2.0 kommer även App Store som öppnar upp en helt ny marknad för tredjepartsprogram till iPhone, en funktion som än så länge inte fått så stor uppmärksamhet, men som på sikt kan bli en riktig ”killer app” för iPhone. Firmware 2.0 kommer dessutom att vara en gratis uppdatering för alla nuvarande iPhone-ägare.

Kombinera en massiv världslansering med andra generationens iPhone och firmware 2.0 och ni har receptet på hur Apple kommer att ta över mobilvärlden innan 2008 är över.

iPhone blir mobilvärldens iPod

”Ta över” kanske ni frågar, exakt vad menas med det?

Apple kommer definitivt inte att bli största mobiltillverkaren, troligen kommer Apple bara att ha någon procent av världsmarknaden (målet är 1 procent enligt Apple, men jag tror dom lyckas bättre än så).

Vad jag menar med ”ta över” är att iPhone kommer att etablera sig som ett begrepp och en måttstock på hur en läcker telefon ska vara, precis som iPod är måttstocken för en MP3-spelare, mallen som de andra härmar.

iPhone kommer att finnas med som ett attraktivt alternativ i medvetandet för den som funderar på en ny telefon i stora delar av världen.

Flest finesser vinner inte

Det kommer fortfarande att finnas artiklar om hur iPhone saknar finess X eller Y och hur mycket bättre telefon Z är eftersom den har tio gånger fler finesser. Men precis som med iPod är poängen inte flest finesser, utan att göra några få saker riktigt riktigt bra. Att det fungerar kommer försäljningsstatistiken att visa.

iPhone kommer inte att tilltala alla – det är omöjligt att göra med bara en enda produkt och det är knappast Apples mål heller. Men iPhone kommer att tilltala stora delar av marknaden, oavsett vad kritikerna eller konkurrenterna säger.

Priset brukar ofta komma på tal, men det är inte en faktor alls. iPhone är inte ens dyrare än andra toppmodeller och folk är beredda att betala för en bra produkt, precis som med iPod. Är det någonting historien visat så är det just detta.

Allt kan hända, nästan

Jag kan förstås ha totalt fel, kanske blir iPhone 2 en total flopp, kanske blir världslanseringen ett gigantiskt fiasko, kanske konkurrenterna kommer med ”iPhone-dödare” och när 2008 är över har Apple bara sålt en handfull telefoner. Kanske byts Mac OS X ut mot Windows på alla Macar, kanske fryser helvetet till is och kanske blir George Bush ny talesman för Greenpeace.

Allt kan hända, men jag tror starkt på att vi kommer att se tillbaka på 2008 som året då iPhone tog över världen.

/Adrian

Foto: Samuel Bengtson, essbild.se

28 kommentarer till “2008 – året då iPhone tog över världen”

 1. Lars skrev:

  Väl skrivet. Jag kunde inte uttryckt det bättre själv. Nu ska jag länka hit och få nära och kära som fortfarande inte inset att iPhonen är en stjärna på himmelen som de missat, att inse.

 2. What he said | FISHTAIL skrev:

  […] Here. […]

 3. Christopher skrev:

  iPhone krönika som gick direkt till hjärtat!

 4. Buster Eriksson skrev:

  Grymt bra som alltid Adrian!

 5. Kristoffer skrev:

  ”Priset brukar ofta komma på tal, men det är inte en faktor alls. iPhone är inte ens dyrare än andra toppmodeller och folk är beredda att betala för en bra produkt, precis som med iPod. Är det någonting historien visat så är det just detta.”

  Telefonen är juh svindyr, 400 dollar + att man måste teckna ett svindyrt abonemang. Visst så kan man låsa upp telefonen, men dom kanske ändrar på det i framtiden. Att man t.ex måste teckna abonemang vid kassan.

  Om telefonen släpps i Sverige så tror jag att det kommer handla mkt om vad operatörer kommer att erbjuda, att betala ca 500kr/månaden som ett abonemang gör i Tyskland och det ingår 100 minuter käns som ett skämt.

  Men som Adrian skrev så är folk beredda att sträcka sig för att äga en toppmodell.

 6. Adrian Bengtson skrev:

  Kristoffer: Visst är det mycket pengar, det tycker jag också, men jämfört med andra toppmodeller är inte iPhone ovanligt dyr. Kolla in toppmodellerna från SE, Samsung, Nokia med mera, dom kostar ofta 4000 kr eller mer. Riktiga supertelefoner som Nokia N95 kostar närmare 6000 kr faktiskt.

  Jag skulle gärna se att iPhone kostade 2000 kr istället, men jag menar bara att priset inte kommer att påverka försäljningen och att iPhone inte är dyrare än andra toppmodeller.

  Dom dyra abonnemangen däremot är ju inte så kul, men det finns ju alltid upplåsning… 🙂

 7. vicke skrev:

  kristoffer:som adrian sa kostar de fetaste nokia ofta över 4000 och med dagens dollarkurs kostar iphonen endast 2388 kronor vilket är relativt billigt

 8. PeemaN skrev:

  Iphone är bra, men Adrian har en sånn oerhörd övertro på telefonen att det är sanslöst…

  ”flest finesser vinner inte” – okej, men bristen på finesser på Iphone gör ju att man häpnar när man tänker efter…

  Telefonen (i standars utförande, för det är det vi SKA utgå ifrån) saknar:

  MMS

  Bluetooth, både filöverföring och andra anslutningsalternativ förutom Headset

  Möjlighet att skicka kontakter

  Möjlighet att lägga in mp3or som ringsignal

  Möjlighet att vidarebefodra SMS

  Sen är Safari överskattad, finns en web-browser till SE som är minst lika bra, och dessutom kvickare än Safari…

  Visst, många saker går att ”fixa” med en jailbreakad Iphone, men vi ska komma ihåg att alla inte besitter kunskap att Jailbreaka och att om man ska ställa den mot andra telefoner är det originalutförandet det kommer an på.

  Sen att jag själv äger en Iphone och är grymt nöjd med den är en annan sak =)

 9. Adrian Bengtson skrev:

  PeemaN: Du låter precis som dom som sågade iPod när den kom, jag tror du fokuserar på punkter som är relativt ointressanta för många personer, när dom ställs mot helheten. Alla brister du tar upp är riktiga (du har helt rätt i att man inte ska jämföra med en jailbreakad telefon – det är överkurs för de allra flesta), men det har inte hindrat folk från att helt köpa slut Apples alla telefoner hittills, eller hur?

  Intresset och trycket på iPhone i Sverige har varit sjukt stort för att vara en enda liten telefon som dessutom behövde hackas för att ens användas i Sverige (och till råga på allt då saknade garanti). Det säger en del.

  Jag kanske har en övertro till iPhones förmåga att sälja – det är ju lite det jag hårddrar i min text – däremot är jag den förste att berätta att telefonen har brister, för vissa är dom allvarliga för andra är den överkomliga. Jag skulle inte rekommendera dagens iPhone för den som vill ha en riktigt bra mobilkamera, som exempel.

  Sen tror jag inte att jag håller med om Safari, det jag sett av webbläsaren i P1 var inget att hurra över, men det kanske hänt saker sedan dess? Tror dock inte det finns något som ger samma användarupplevelse.

 10. Kristoffer skrev:

  Angående priset igen. Ja telefonen är otroligt billig på 2500 kr. Men det jag försöker att säga är att vi inte ska ta förgivet att man kommer kunna köpa telefonen och sedan hacka den. Utan får räkna med ett obligatoriskt abonemang.

 11. Adrian Bengtson skrev:

  Priset på 2500 kr är ”fusk” så att säga, eftersom det betyder att man går på grönt i tullen (vilket väl de flesta privatpersoner gör och därmed kommer undan momsen), men om den låga dollarkursen håller i sig borde Apple i Sverige kunna sälja telefonen billigare än 4000 kr i alla fall. (Nu vet jag inte om Apple justerar priset mot dollarn eller t.ex. mot tillverkningskostnader i Asien.)

 12. Fredrik skrev:

  Nu äntligen har winpwn kommit ut. Så nu kan alla med windows ”pwna” sina iPhones 🙂

  http://www.winpwn.com

 13. Midmus skrev:

  mms funkar i swirlymms programmet.

  sms går att forwarda i smsd ( franska versionen )

  ringsignaler fixas med garageband ( osx )

  Jag var väldigt reserverad innan jag hade en iPhone själv. Fick tillfälle att köpa av en kompis i USA och sa ja. Jag måste säga att det är en fantastisk gadget och om bara priset hålls inom rimliga gränser så kommer iPhonen att bli en succe även här i Sverige.

  Viktigt att det inte blir för mycket meckarmaskin bara. Då tror jag många håller sej undan.

  Har faktiskt kompisar som sålt sina iPhones för att den har haft ”för mycket” funktioner. En del….. 😉

  / Midmus

 14. jimmy skrev:

  finns det nån bra guide? Adrian, kanske du har lust o fixa en? och kanske göra en liten ”paket med svenska menyer osv? 🙂

 15. PeemaN skrev:

  Adrian:

  Jag sågar inte Iphone, jag säger bara att du hyllar den lite väl mycket. Jag tycker inte att jag fokuserar på saker som inte ingår i helheten. MMS är något som ökar och ökar i Sverige. Det finns siffror på det, men jag har ingen källa… Möjligheten att välja en egen ringsignal och inte någon standard är väl ändå något som de flesta också vill?

  Och hur många gånger har man inte / inte sett någon skicka bilder, ringsignaler och annan media via blåtanden?

  Det jag KAN ge dig rätt i är det där med att skicka kontakter.

  Intresset och trycker efter Iphone i Sverige är lika stort som det alltid är när det lanseras något nytt som inte kommer till Sverige samtidigt som i andra länder… Xbox, PS2,PS3… And so on… Samma hype, samma sak… inget revolutionerande… Skillanden är att målgruppen ”mac-lovers” är större….

  Jag har aldrig sagt eller påstått att du inte vet om bristerna. Precis som du säger är vi en del som lever med de. Det som gör Iphone attraktiv för mig är att man kan synca kontakter och kalender på ett bra sätt och att de har ett bra interface i telefonen. Det har ingen annan telefon jag testat, men när de väl får det så kommer Iphonen bli hotad i min ficka, om inte 2.0 kommer lösa bristerna man ser redan nu.

  Läsaren du sett i P1 är nog inte samma som jag pratar om. Den jag pratar om är en 3rd Partie App som är klockren och som jag gärna haft i min Iphone 😉

 16. Adrian Bengtson skrev:

  jimmy: Menar du en guide för WinPwn? Vi är ju Macbaserade både Buster och jag, så det ligger väl inte riktigt lika nära till hands, men det är inte omöjligt. Vi kommer dock att vänta på den skarpa versionen av WinPwn, nu när det är RC1 borde en skarp version komma rätt snart. Då borde man kunna sätta ihop en guide likt vår guide för PwnageTool med SwePhone.

 17. Adrian Bengtson skrev:

  PeemaN: Jag vet att MMS ökar, jag har själv skrivit om dessa siffror på 99.se, du behöver inte övertyga mig. Jag bara säger att jag tror folk väljer iPhone ändå och jag tror att telefonen kommer att bli riktigt populär mot slutet av året när iPhone 2 finns ute och iPhone finns officiellt i stora delar av världen.

  I sammanhanget kan det vara värt att nämna en sak som amerikanska eWeek skrev nyligen, de hade pratat med en analytiker om Apples framgångar i försäljningen av Macar:

  Apple’s success above $1,000 defies some of the conventional retail thinking about PCs, where the emphasis is on lower pricing and greater features. ”Consumers don’t care about features,” Stephen asserted. ”People see a value proposition in an offering that gives them a great experience.”

  Jag tror det ligger väldigt mycket i detta, och det gäller telefoner likväl som datorer.

  Jag har inte varit aktiv i hypen kring de produkter du tar upp, men jag tvivlar faktiskt på att den varit i närheten av iPhone. Situationen med iPhone har ju varit rätt unik (pga av Apple låsning mot AT&T) men jag tror inte tusentals personer varit beredda att betala så stora överpriser för att få tag i någon av de produkterna du nämnde. I Sverige har ju folk betalat över 5000 kr för en produkt som saknar garanti och måste hackas för att ens fungera.

  Och det är definitivt inte bara ”mac-lovers”. Jag har hjälpt en hel del personer med upplåsning och de flesta har *inte* varit Mac-användare. På 99.se har jag dessutom ganska god koll på hur stort intresset varit och det har varit sjukt stort. Tillströmningen av nya medlemmar pga av iPhone har inte liknat något annat. Och då är det *inte* Macanvändare (dom är ju redan medlemmar på 99.se sedan länge).

  Sen får man väl ta det för vad det är – vi snackar ju inte om en produkt som stoppar klimathotet eller ger oss fred på jorden 🙂 Vi snackar om en telefon som genererar lite mer intresse än andra telefoner gjort tidigare, och som fungerar lite bättre än andra telefoner på vissa kritiska punkter. Men det är ju inom denna värld vi rör oss här på iFun, så i vår lilla värld är det en stor grej.

 18. Fredrik skrev:

  Jimmy: Jag har satt ihop en guide till hur man gör en egen firmware fil med winpwn och hur man får med swephone och installer

  guiden finns här: http://www.99.se/iphone-mobiltelefon/243595-hur-l-ser-telefon-till-1-1-4-swephone-med-winpwn.html

 19. jimmy skrev:

  Fredrik: perfekt! ska testa när jag kommer hem 🙂

 20. Marcus skrev:

  PeemaN du nämner i ett tidigare inlägg att man skall utgå från telefonen i orginalutförande.

  Varför drar du då upp en 3:e parts app som skall vara bättre än safari??

  Du får väl utgå från SE standard browser… eller?

 21. Stange skrev:

  Jag måste bara fortsätta på temat MMS. Det är ju inte funktionen MMS som folk vill ha. Bara man skicka Bilder, Filmer och ljud mellan telefonerna så är väl alla nöjda. Problemet är väl att alla inte vet hur dom ska få mailen att funka i mobilen. en IM klient med samma funktioner skulle ju gå lika bra. Så kan vi för en gångs skull släppa snacket om att iPhonen saknar MMS. Om 3 år när dom andra kommit med i matchen så kan vi läsa om MMS i historieböckerna.

 22. Adrian Bengtson skrev:

  Stange: Jag håller inte riktigt med. Visst, folk är ute efter att skicka bilder, oavsett hur. Men MMS är idag det superenkla sättet som alla förstår och som används väldigt mycket. Att skicka via E-post från en telefon är krångligare för de allra flesta och att ta emot via epost är ännu krångligare (om du ens har en mobil som har epostprogram som kan visa bilagor). Om det är till någon annans telefon man vill skicka en bild så är det smidigt att bara skicka den till det numret, istället för att måste ta reda på vilken epost den personen har kontakt med via sin mobil osv. Så länge detta är ett problem kan vi inte ”släppa snacket” bara för att det någon gång i framtiden blir mycket enklare och MMS är historia. Vi är inte riktigt där ännu.

  Media använder idag MMS rätt mycket, t.ex. tar tidningarna emot bilder från läsare via MMS, radioprogram tar emot bilder (för hemsidan) visa MMS osv. Det är smidigt och enkelt och folk klarar av det. Att sen MMS kostar pengar är förstås en nackdel, men det är ett pris en del är beredda att betala.

  Däremot tror jag att iPhone kan ta över världen även om den inte har MMS, men det är en annan femma. 🙂

 23. Stange skrev:

  Men MMS är inte alltid så enkelt det heller. Min Sambo köpte en Nokia 2600 som Telia fortfarande inte har MMS-inställningar att ladda ner och inte finns det manuella instruktioner på hemsidan heller. Hon fick helt enkelt gå in till en Teliabutik där dom kunde lösa problemet. Kan man fixa mailen på datorn så borde man kunna fixa mailen i mobilen. I alla fall om mobiltillverkarna gör en mailklient som är lika enkel som Apples Mail ochMozilla Thunderbird,. Jag vet inte hur outlook fungerar idag Jag har kört Thunderbird till windows och sen jag switchade till Apple för 8 månader sen så har jag kört Mail.

  Finns det föresten någon annan telefon än iPhone som synkar mailinställningarna med datorn?

  Sen så kommer det ju alltid finnas folk som har problem med elektroniken iaf. ex. -Vad gör jag när skrivit in telefonnumret? – Ska jag trycka på grön lur då, eller? =)

 24. vvvvvK skrev:

  min installer eller appstore fungerar inte jag kan inte ladda ner något program förrns när dem börjaratt installera så stänger sig installlern ner sig själv, jag kan varken uppdatera eller liknande, och när jag försöker att ”reinstall” installer under menyn ”uninstall” så står det att jag inte ahr tillräckligt mkt med minne fast än jag har ca 4 gb kvar, ngn som har något förslag/samma problem, skulle vara tacksam om ngn hörde av sig,

  mvh vk

 25. Peggy skrev:

  Haha vad roligt och duktigt skrivet!! Applåder.

 26. iFun.se » Rekordkvartal för Apple, redan 10 miljoner sålda iPhones skrev:

  […] Och en sak till, kom ihåg att 2008 var året då iPhone tog över världen. […]

 27. iFun.se » Apple sålde 13,7 miljoner iPhones 2008 skrev:

  […] Och kom ihåg att 2008 var året då iPhone tog över världen. […]

 28. Mailda Karlsson skrev:

  behöver uppdatera min iphone..